Tibetaanse glaswerkplaats "Excile Creations"

Dit glasatelier ligt in dekyiling een tibetaans vluchtelingenkamp  in Dehradun,een plaats 300 km ten noordoosten van Delhi. Ook hier wonen Tibetanen in  vluchtelingenkampen. Vroeger was het atelier gevestigd in Dharamsala, de huidige verblijfplaats van de Dalai Lama.
Kalden, de directeur van deze werkplaats, zette na zijn verhuizing naar Dehradun samen met Nawang  hier een nieuwe werkplaats op voor jonge Tibetanen. Inmiddels werken  hier 35 jonge Tibetanen waaronder enkele mindervaliden. In deze werkplaats worden met Murano glas uit Italië prachtige glaskralen gemaakt. Alle kralen worden met de hand gemaakt. Het is verbazingwekkend dat de mensen zo fijn en precies kunnen werken.
Sinds vorig jaar wordt er ook gewerkt aan het schilderen van tangka’s. Dit zijn Boeddhistische symbolen  die op glas gebrandschilderd  worden. Het tangka schilderen is een hoog gewaardeerde kunstvorm binnen de Tibetaanse cultuur.
Dankzij het atelier verdienen deze jongeren een inkomen om hun familie en gezin te onderhouden. Met nieuwe verf, mallen, een oven en opleiding helpt PranaPlanet de werkplaats om een zelfstandig initiatief te laten zijn. Pranaplanet heeft hiervoor al enkele jaren donaties gekregen van Poel Charity Fund. De opbrengsten worden naast loon, ook voor opleidingen gebruikt en zelfs voor een deel gedoneerd aan sociale projecten. Hiermee kunnen zij hun eigen mensen op allerlei gebieden verder helpen.
Ook heeft PranaPlanet een bijdrage geleverd aan het verbeteren van de
werkomstandigheden in de werkplaats. Dankzij donaties konden we de werkplaats een luchtzuiveringssysteem schenken. Hierdoor kunnen de werknemers in een gezondere omgeving hun werk doen.